divendres, 13 de juliol del 2007


Tona, 13 de juliol de 2007


Companys i companyes,


A partir d'una conversa que s'ha mantingut al Fòrum sota el títol: Dubte sobre propietat intel·lectual iniciada pel Lluís Marco m'he permès la llicència (demano disculpes per la meva gosadia però és fruit del tema i del fet que les vacances se'n comencen a posar bé) de pensar-hi una mica. La reflexió és la que a continuació presento i que ja he fet arribar al Fòrum.


Trobo interessant la vostra reflexió, de fet, el tema del copiar i pegar, també ha arribat a la Universitat. De fet, a la UOC aquest passat semestre hem tingut una especial atenció amb el tema del plagi. En aquest sentit comparteixo l'opinió de la Bea. No cal sacrilejar la persona que pren informació de la xarxa, la reinterpreta, la compagina i a partir d'aquest treball elabora una idea més avançada o novedosa. De fet, viatjantr per la xarxa, sovint, costa enormement trobar idees originals en el format de les clàssiques planes web. De fet, fa un parell d'anys enrere, ja començava a estar tip de veure planes i més planes amb els mateixos continguts i simplement amb un fons o un gif animat diferent. Amb l'arribada del blocs s'afavorit el diàleg i per tant la feedback intel·lectual entre les persones.


Si ens parem a pensar els científics o escriptors actuals tenen un bagatge cultural que els condiciona la seva creació i no per aquesta raó considerem que copien. Considero que la xarxa ens permet democratitzar els nostres aprenentatges i fer-los més extensius a d'altres persones que difícilment hi podrien arribar. Només penso quan fa vint anys enrere i un professor ens demanava fer un treball -les fotocopiadores treien fum, les enciclopèdies corrien de mà en mà i les màquines d'escriure repicaven una i una altra vegada-. Estem en un nou espai i en un nou temps amb unas tecnologia que ens acosta a totes i a tots la cultura, la ciència, les arts, la tècnica, les lletres,... i també la còpia, el plagi, el pirateig, els virus, la pornografia,... Però hem d'acceptar que tot canvi presenta inconvenients que cal considerar i superar.


Insiteixo, el curs que hem estat treballant és una eina més per conèixer aquest procés de millora del coneixement en el que estem immersos. Sí, com en tots els casos, hi haurà aprofitats/des però crec que d'aquesta forma aconseguirem portar tot l'aprenentage i la cultura a les llars. Caldrà treballar fort amb la tecnoètica o la infoètica (i són paraules que encara no estan definides a la Wikipèdia).


De totes maneres, i ja per acabar,...Aquest coneixement i aquesta cultura que passeja per aquesta xarxa etèria que qui-sap-a-on-para potser sí que tenedeix excessivament a la uniformització i a la rutina de pensament i pot estar en contra de cultures i formes d'entendre la vida i el saber diferents. Cal procurar preservar el fet diferencial de cada cultura, de cada regió, de cada poble... Però crec que des de la xarxa, amb una bona gestió i una ment sana és possible permetre escoltar a totes les persones humanes.


Pere Vilardell i Roca